vineri, 29 octombrie 2010

,,Oameni buni, iubiţi orice, dar iubiţi!"- Radu Beligan

Radu Beligan, în emisiunea ,,Profesionistii" a Eugeniei Vodă, la TVR

http://www.youtube.com/watch?v=yvFXT...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=p8TwPOaTXLE&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=81VL1...eature=related

Cronică de spectacol

Râmnicu- Vâlcea, 26 septembrie 2009, Teatrul,,Anton Pann"
afis-beligan-WEB.jpg
Pledoarie pentru iubire, dăruire, pentru rostire în limba în care ne-am născut, pentru lumină şi viaţă, pentru frumos şi adevăr! Pledoarie pentru înălţare prin cultură, pentru purificare prin gândire şi artă! Şapte decenii dedicate oamenilor concentrate în câteva mărturisiri făcute de un maestru al teatrului cunoscut şi recunoscut pe mai multe meridiane, de mai multe generaţii de iubitori de teatru! A descrie atmosfera creată în sala teatrului astăzi, 26 septembrie 2009 ( zi care va rămâne in istoria acestei instituţii ) ,,iaşte gândului cu neputinţă" ( cum ar fi spus un cronicar din alte vremuri). Acum vrea să vorbească doar emoţia din tine, care nu poate descrie miracolul de a fi contemporan cu o personalitate de o asemenea dimensiune. Uimirea unei lucidităţi rar întâlnite la o asemenea vârstă, a unei discreţii şi eleganţe care tind să rămână doar în cărţile de istorie a mentalităţilor unor epoci şi, dincolo de toate, demnitatea unei vârste ieşite de sub influenţa patimilor lumeşti, deasupra tuturor răutăţilor şi resentimentelor ce ne macină pe muritorii de rând, seninătatea şi echilibrul cu care priveşte inevitabilul final teluric şi mutarea într-o stea care îi poartă deja numele... Dar câte trăiri nu te încearcă după o asemenea ÎNTÂMPLARE  a existenţei tale şi a celor peste o sută de spectatori de lângă tine, unii cu memoria spectacolelor în care l-au văzut pe actor la Teatrul de Comedie, la Teatrul Naţional sau chiar la Râmnicu- Vâlcea, alţii doar cu impresia creată de interviul din ,,Jurnalul naţional", alţii fără să fi auzit de el! Ce ne-a unit pe toţi a fost tăcerea, se auzea şi respiraţia MAESTRULUI pe fondul vocii cu un timbru inconfundabil. Şi totuşi, un mobil a mai sunat prin sală. Cât de greu se desprind unii dintre noi de mizeria de afară!!!!!!!!!
Sunt multe de spus, dar e prea curând şi nu se pot clarifica stările. Cert e că, şi nu mi-e ruşine să recunosc asta, la ieşirea din sală, cu greu mi-am stăpânit lacrimile care-şi cereau dreptul la lumină... E motivul pentru care, dragi prieteni, n-am mai rămas de vorbă! Nu puteam în acel moment!
Aştept şi părerile voastre!( mă refer în primul rând la cei care au reuşit să ia bilete) Am dreptul să spun că MAESTRUL e negreşit un POSIBIL MODEL EXISTENŢIAL?????????? Unul autentic? Un ARTIST care a fost prieten cu Mihail Sebastian, Camil Petrescu, Eugen Ionescu, Lawrence Olivier, care are autograful lui Salvador Dali...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.