joi, 28 octombrie 2010

Andre Gide, ,,Pivniţele Vaticanului"

Andre Gide, ,,Pivniţele Vaticanului", trad. Mioara Izverna- Bucureşti, Curtea Veche Publishing 2010 ( după prima ediţie Gallimard, Paris, 1914)

Andre Gide, Pivnitele Vaticanului.jpg
  http://www.jurnalul.ro/stire-special...ui-545929.html
Prezentarea cărţii realizată de cei de la ,,Jurnalul naţional":
Pivniţele Vaticanului
Cel de-al treilea volum din Colecţia "Carte de Buzunar", Pivniţele Vaticanului, de André Paul Guillaume Gide, va putea fi achi­ziţionat împreună cu Jurnalul Naţional, luni, 14 iunie, la preţul special de 5 lei.

Biserica romano-catolică şi pioşenia cre­dincioşilor, pe de o parte, şi materialismul aşa-numiţilor "liberi cugetători" şi masoni sunt, în egală măsură, ţintele satirei lui André Gide din Pivniţele Vaticanului. Laf­cadio Wluiki, unul dintre protagoniştii acestei farse, născut la Bucureşti, bastard al unui conte francez, vorbitor al mai multor limbi străine, se consideră o fiinţă fără lo­gi­că.

O fiinţă în voia hazardului. Maestrul său mai vârstnic, Protos, este un escroc care va stoar­ce bani de la o pioasă contesă catolică, pre­tinzând că organizează o cruciadă pentru eliberarea Papei, răpit de ma­soni. Gide îşi numeşte romanul "Sotie" - o farsă medievală în care ne­bu­nia lumii e scoasă la iveală prin înfăţişarea acesteia cu susul în jos: "Fă­ră papă este îngrozitor, doamnă. Dar asta nu-i nimic, cu un papă fals este în­că şi mai îngrozitor. Căci, ca să-şi ascundă crima, dar, ce spun eu?

Ca să invite Biserica să renunţe la puterea ei şi să se predea ea însăşi, Loja a ins­talat pe tronul pontifical, în locul lui Leon al XIII-lea, un impostor, un om al Quirinalului, o marionetă cu chipul sfintei lor victime, un impostor, faţă de care, de teamă să nu ne facă rău, trebuie să ne prefacem că ne supunem". Lectură plăcută!

Cele mai citite cărţi, de la clasici la contemporani. Colecţia Carte de Buzunar - un refugiu în lectură, oricând, oriunde, între două destinaţii, la un ceai sau în autobuz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.