joi, 28 octombrie 2010

,,Cum te poţi rata ca scriitor" - Alex Ştefănescu

Alex Ştefănescu, Cum te poţi rata ca scriitor.Câteva metode sigure şi 250 de cărţi proaste, Editura Humanitas, Bucureşti, 2009
Note de lectură: Admin ,19 iunie 2009

  Cum ne "ferim" de cărţile proaste, de nonliteratura care sufocă rafturile librăriilor, încât devine o adevărată aventură să alegi o carte care merită cu adevărat citită, fără a ne limita la "banalele" liste de lecturi primite la şcoală?????????Se ştie că avem tendinţa să respingem ceea ce ni se impune. Şi chiar când citim "încă", vrem să citim ce ne place. O soluţie e să răsfoim cartea şi să încercăm să ne facem o impresie asupra ei. Insuficient! Unele sunt însoţite de prezentări, dar...să nu uităm: aceste recenzii au tentă comercială, ca să nu o numim altfel.
  Atunci....ce-i de făcut? Pentru a ne forma un adevărat spirit critic, pentru a înţelege criteriile de departajare între valoare şi nonvaloare, ei bine, în acest scop există........CRITICI LITERARI! Sunt contemporani cu noi (sau nu!), dar ei sunt "CITITORI DE PROFESIE"  şi ne oferă criterii validate obiectiv!
Alex Ştefănescu ne surprinde cu o carte care , negreşit, îi va aduce şi mai multe duşmănii, dar care pentru noi e binevenită, în primul rând, pentru că ne scuteşte de a ne irosi timpul şi banii pentru maculatura strânsă în 250 de cărţi prost scrise ( câţi copaci tăiaţi spre a invada spaţiul public cu o antiliteratură nocivă- rezultat al orgoliului de a fi scriitor cu tot riscul!...)Apoi, e şi un fel de ghid pentru aceia care visează să devină cândva scriitori şi care se pot feri astfel de ridicol. Şi nu în ultimul rând, o sursă de haz, delectare şi reorientare într-o lume în care totul pare a fi cu susul în jos!!!!!!!!
  Capitolul introductiv înregistrează  "Metode sigure de a te rata ca scriitor":
1."Inadecvarea registrului stilistic"- "Metoda s-ar putea numi mai plastic, Tanţa şi Costel"
2."Enunţarea emfatică a unor adevăruri banale"- sau "Amorul e un lucru mare"
3."Practicarea obscurităţii"- "Sunt unii medici care scriu reţete ilizibile, pentru a crea impresia că deţin adevăruri inaccesibile altora şi a-i intimida pe pacienţi. O asemenea utilitate au şi textele literare obscure."
4."Parada de ştiinţă. Asigură ratarea cărţilor de critică literară."..."Metoda ar putea fi numită culegerea florilor cu excavatorul."
5.Artistizarea forţată a textului. Reprezintă o penibilă fandoseală a autorilor care cred în mod greşit că trebuie să recurgă la un stil afectat dacă vor să facă literatură.(...) Metoda s-ar putea numi: Uitaţi-vă la mine: sunt scriitor!"
6."Ridicarea în slăvi, în termeni bombastici a unui sciitor minor"
7."Înfrumuseţarea realităţii" asemănătoare "fardării morţilor"
8."Exhibarea mizeriei, fără o justificare estetică", metodă ce ar putea fi numită "inscripţii pe pereţii toaletelor publice"
9."Căutarea originalităţii cu orice preţ"."Este ca şi cum, la un concurs de tir, cineva ar trage în afara ţintei ca să nu-i imite pe concurenţii dinainte."
10."Imitarea unor scriitori cunoscuţi"
11."Înţelegerea poeziei ca performanţă rebusistică"
12."Resuscitarea poeziei propagandistice"
13."Utilizarea limbii de lemn"
14."Excesul de interpretare"
15."Scrierea de texte umoristice de către autori fără umor"
16."Confundarea literaturii SF cu folosirea frivolă a terminologiei ştiinţifice"
17."Imitarea modului cum vorbesc copiii,practicată pe scară largă ,în mod greşit, de autorii care încearcă să scrie literatură pentru copii."
   Cartea e scrisă cu umor intenţionat( de altfel, chiar descrierea metodelor e o dovadă de ironie ascuţită),la care se adaugă umorul involuntar al exemplelor selectate din cele 250 de cărţi  nocive, între care se află si vreo trei ale unor autori vâlceni ( nu spun care, caci e mai puţin important...,îi găsiţi în carte, oricum... mult prea puţini faţă de câţi şi-au "SCRIS PE CARTEA DE VIZITĂ : ION POPESCU- scriitor" ( Alex Ştefănescu)
   Consider că era nevoie de o astfel de carte de critică literară, să le mai intre unora în cap că, alături de talent, e nevoie de o solidă cultură, cunoaşterea până în cele mai mici nuanţe a LIMBII ROMÂNE  şi, nu în ultimul rând, de efort, trudă, pentru ca IDEEA să devină literatură.
  N-o să regretaţi dacă veţi citi cartea! Se lansează azi la Bookfest, dar se găseşte  deja la Humanitas!
 ,,Cărţile pe care le-am parcurs constituie un carnaval al prostiei omeneşti, al prostiei care stă ascunsă în fiecare om, prost sau inteligent, şi aşteaptă să se manifeste cu exuberanţă. Îmi place, recunosc, să privesc acest spectacol, imprevizibil, pitoresc, şi să râd orgiastic. Toată viaţa mi-a plăcut să râd, nu de cineva, ci cu cineva de ceva. Să râd, de data aceasta, cu cititorii şi, cu puţin noroc, chiar cu autorii în cauză de tot felul de combinaţii de cuvinte care seamănă cu literatura, dar nu sunt literatură." ( Alex Ştefănescu)
   Am vrut să aleg o secvenţă, dar e imposibil. Nu mă pot decide. Nu poţi lua o frază-două fără să pierzi farmecul lecturii integrale a fiecărui text dedicat unui autor, fie el pseudopoet, pseudoromancier, pseudoeseist, pseudofilosof (sic!).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.