sâmbătă, 25 iunie 2011

Un pleonasm la modă: ,, proiecte de viitor”

Este cunoscut faptul că frecventa utilizare a unor structuri greşite duce la fixarea lor în subconştientul nostru, astfel încât adesea suntem pe punctul de a le folosi, dacă nu cumva chiar le ,,comitem”, oricât de mult am fi documentaţi în domeniu. Nu întâmplător se spune că persoanele publice au în responsabilitatea lor, între altele, şi ,,prietenia” cu limba în care se exprimă. Ei contribuie de multe ori, prin autoritatea pe care imaginea publică le-o creează, la generalizarea unor erori de exprimare.
În ultima vreme, auzim exasperant de frecvent ( !):

,, Am multe proiecte de viitor.”

Nu putem avea ,, proiecte”, ,,planuri”, intenţii”, pentru că ni se pare prea puţin spus! Toţi aceşti termeni includ sensul unei acţiuni ce urmează să se desfăşoare, deci nu e cazul să le întărim semnificaţia prin asocierea cu lexemul ,,viitor”.
Corect:
,,Am multe proiecte.”

Pentru conformitate, să urmărim sensurile cuvântului ,,proiect”:

PROIÉCT, proiecte, s.n. 1. Plan sau intenție de a întreprinde ceva, de a organiza, de a face un lucru. 2. Prima formă a unui plan (economic, social, financiar etc.), care urmează să fie discutat și aprobat pentru a primi un caracter oficial și a fi pus în aplicare. ♢ Proiect de lege = text provizoriu al unei legi, care urmează să fie supus dezbaterii organului legiuitor (și opiniei publice). 3. Lucrare tehnică întocmită pe baza unei teme date, care cuprinde calculele tehnico-economice, desenele, instrucțiunile etc. necesare executării unei construcții, unei mașini etc. ♢ Proiect de diplomă = lucrare cu caracter tehnic, aplicativ, pe baza căreia studenții institutelor politehnice, institutelor de arhitectură etc. obțin diploma la sfârșitul studiilor. [Pr.: pro-iect] – Din germ. Projekt, lat. projectus.
Sursa: http://www.webdex.ro/online/dictionar/proiect

Să aşteptăm să treacă ,,moda” ,,proiectelor de viitor” sau să încercăm să ne tratăm, fiind atenţi la conţinutul celor spuse???

P.S. Nici nu-mi imaginam aseară când am scris acest articol câte rezultate pot apărea pe google pentru expresia ,,proiecte de viitor"!!! Încercaţi! Veţi crede că eu sunt cea care greşeşte, deşi tocmai aţi văzut care e explicaţia... Ei, ei, ce-i de făcut???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.