luni, 13 iunie 2011

Cum e corect: ,,clasa a doisprezecea sau a douăsprezecea”?

Numeralul ,,doi” şi compusele cu ,,doi” prezintă diferenţiere în funcţie de gen, pentru că e posibilă distincţia ,,doi- două”, ,,doisprezece- douăsprezece”, ,,douăzeci şi doi- douăzeci şi două” etc.
Prin urmare, corecte sunt construcţiile ,, ora două”, nu ,,ora doi”, ,,douăsprezece cărţi”, dar ,,doisprezece autori”, precum şi ,,în al doisprezecelea ceas”, dar ,,clasa a douăsprezecea” sau ,, a douăsprezecea lovitură”. Interesant e că nimeni nu încearcă să spună ,,doi cărţi”, ,,al doilea clasă”, dar destul de mulţi vorbitori spun greşit ,, doisprezece eleve”, ,,clasa a doisprezecea”.
În cazul numeralului ordinal, diferenţierea de gen e obligatorie: ,,întâiul- întâia, al doilea- a doua, al treilea- a treia, ... , al unsprezecelea- a unsprezecea, al doisprezecelea- a douăsprezecea” etc.

,, Notez aceste rânduri în momentul în care, de la aparatul de radio din camera vecină se aude a doisprezecea lovitură de gong care separă şi uneşte anul trecut cu cel ce vine...”( din jurnalul unui scriitor vâlcean )
Corect:
,,Notez aceste rânduri în momentul în care, de la aparatul de radio din camera vecină se aude a douăsprezecea lovitură de gong care separă şi uneşte anul trecut cu cel ce vine.”

Pentru că la întâlnirea la care am participat azi ( 25 iunie 2011) cineva îmi spunea că după DOOM2 se acceptă şi clasa a doisprezecea, revin cu următorul pasaj citat din DOOM2, capitolul introductiv, pagina XCII :
,,2. Numeralul cardinal ,,12" şi cel ordinal corepunzător trebuie folosite la forma de feminin atunci când se referă la substantive feminine: ,,ora douăsprezece", ,,douăsprezece mii de lei", clasa a douăsprezecea" ( dar se acceptă şi formele de masculin în exprimarea datei: ,,doi/ doisprezece/ douăzeci şi doi mai
)."

Analizând paragraful citat, înţeleg de unde a apărut eroarea: cineva nu a citit cu atenţie precizarea din paranteză care face trimitere doar la exprimarea datei, nu şi la celelalte situaţii în care compusele cu ,,doi" însoţesc substantive feminine.
Prin urmare, vom spune corect:
Proba se va susţine pe doi iulie. sau
Proba se va susţine pe două iulie.
Dar numai
E ora douăsprezece.
E în clasa a douăsprezecea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.