marți, 26 iulie 2011

Calendar iulian, calendar gregorian, calendar republican

Calendarul iulian
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Calendarul iulian a fost introdus de Iuliu Cezar în 46 î.Hr., intrând în uz în anul 45 î.Hr., (sau 709 ab urbe condita). Acest tip de calendar a fost ales după consultări cu astronomul Sosigenes din Alexandria şi a fost cel mai probabil calculat prin aproximarea anului tropic. Calendarul iulian are un an obişnuit de 365 de zile, împărţit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile. Calendarul iulian a rămas în uz în unele ţări până în secolul al XX-lea şi mai este folosit încă de mai multe biserici naţionale ortodoxe. Cu aceast calendar ar trebui adăugate prea multe zile pentru a păstra corespondenţa cu anul astronomic, care este mai lung cu 11 minute decât anul iulian mediu, această ducând la acumularea unei zile diferenţă în 128 de ani. S-a spus că Cezar era conştient de imperfecţiunea calendarului propus, dar a considerat că este vorba de o problemă minoră. Pentru a pune de acord anul calendaristic cu cel astronomic, în secolul al XVI-lea, s-a făcut reforma calendarului gregorian, care făcea reglarea funcţie de echinocţiul de primăvară şi luna sinodică (pentru Paşte). Uneori, pentru a avita confuziile dintre cele două moduri de datare, se foloseşte denumirea de Stil Vechi prin comparaţie cu Stilul Nou, denumirea dată calendarului gregorian.
Sursa:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_iulian

TRÓPIC s.n. Fiecare dintre cercurile imaginare de pe suprafața Pământului situate la latitudinea de 230 27' nord și sud. ♦ (La pl.) Zonă, regiune aflată în jurul celor două tropice; zonă tropicală. // adj. An tropic = interval de timp care se scurge între două treceri consecutive ale Soarelui prin același punct al ecuatorului. [< fr. tropique, cf. gr. tropikos].

Calendar gregorian

Calendarul gregorian este un sistem cronologic solar utilizat în prezent pe scară largă. A fost instituit în 1582 de către papa Grigore XIII, pentru a reforma calendarul iulian. Potrivit estimărilor iuliene, anul solar era alcătuit din 365 Vi zile. Adăugarea unei zile suplimentare, o dată la patru ani, avea drept scop menţinerea concordanţei dintre calendar şi anotimpuri; cu toate acestea, o mică inadvertenţă în măsurarea anului solar a dus la pierderea unei zile, o dată la un secol.

Potrivit calendarului gregorian, calendarul iulian era cu zece zile în urma anotimpurilor; în 1582, pentru a se reveni la data normală a echinocţiului de primăvară (şi implicit a sărbătorii Paştelui), s-a trecut peste zece zile (5 octombrie a devenit 15 octombrie). Calendarul gregorian diferă de cel iulian doar prin faptul că ultimul an dintr-un secol nu este niciodată an bisect, decât dacă se divide cu 400 (de exemplu 1600, 2000). O altă inovaţie este aceea că anii care se divid cu 4000 sunt obişnuiţi, nu ani bisecţi. Această regulă va contribui la menţinerea corectitudinii calendarului, cu o variaţie de o zi la 20.000 de ani.

Calendar republican

Calendarul republican este un sistem de datare adoptat în 1793, în timpul Revoluţiei Franceze. A fost elaborat pentru a înlocui calendarul gregorian cu un sistem ştiinţific şi raţional, evitând asocierile creştine. Cele 12 luni erau alcătuite din câte trei decade (în loc de săptămâni) a câte 10 zile fiecare; anul se încheia cu cinci zile suplimentare (şase, în anii bisecţi).

Anul începea la echinocţiul de toamnă, iar ziua de 22 septembrie 1792, dată la care Convenţia Naţională a proclamat Republica Franceză, a fost considerată ca data de 1 Vendemiaire (în latină vindemia, culesul viilor), anul I. Celelalte luni ale toamnei se numeau Brumaire şi Frimaire, urmate de lunile de iarnă Nivose, Pluviose şi Ventose, de lunile de primăvară, Germinal, Floreal şi Prairial, şi de cele de vară, Messidor, Thermidor şi Fructidor (toate numele erau derivate de la denumirile unor fenomene naturale). Pe 1 ianuarie 1806, regimul napoleonian a hotărât revenirea la calendarul gregorian.
Sursa:
http://www.crispedia.ro/Calendar_republican

1793
24 novembre La Convention publie le calendrier républicain. Le 22 septembre 1792, au lendemain de l'abolition de la royauté, les députés décident que les actes du gouvernement seront désormais datés de "l'An 1 de la République". Le 5 octobre 1793, les députés votent l'abolition du calendrier grégorien, hérité de Jules César et modifié par le pape Grégoire XIII en 1582. Les semaines deviennent des décades, les mois ont tous 30 jours et le poète Fabre d'Églantine renomme les mois et les jours. Napoléon Ier l'abolira le 9 septembre 1805 et le calendrier grégorien reprendra le 1er janvier 1806.
Sursa : http://www.linternaute.com/histoire/categorie/evenement/27/1/a/50539/la_publication_du_calendrier_revolutionnaire.shtml

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.