vineri, 15 aprilie 2011

M.C.Escher, un artist al metamorfozelor

M.C. Escher ( 1898- 1972) este un cunoscut gravor olandez. Lucrările sale conţin iluzii vizuale sofisticate, de o precizie matematică, create printr-un joc al perspectivelor trucate.




http://diversediversificate.wordpress.com/2010/05/02/escher-arta-geometriei/


Nicolae Manolescu subintitulează ,,Introducerea" la ,,Istoria critică a literaturii române" Istoria literaturii la două mâini , pe pagina din stânga fiind reprodusă litografia lui Escher Mâini care desenează. Iată pasajul care stabileşte legătura dintre istoria literară şi opera plastică:
,,Când am publicat, în 1990, prima ediţie a primului volum din Istoria critică a literaturii române, nu cunoşteam litografia lui M.C.Escher în care două mâini se desenează una pe alta. Abia la ediţia a doua, şapte ani mai târziu, căutând o imagine pentru copertă, mi-a căzut sub ochi o carte poştală cu Mâini care desenează, o litografie din 1948. I-am intuit pe loc potenţialul pentru istoria literaturii la care lucram. Am descoperit în cele două mâini care îşi încheie în aceeaşi clipă desenul cu manşeta celeilalte o foarte nimerită imagine pentru o isorie care, din păcate, se scrisese totdeauna, de la naşterea genului, la o singură mână."
(Nicolae Manolescu, Istoria critică a literaturii române, Editura Paralela 45, 2008, pag. 5)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.