marți, 9 noiembrie 2010

A fi sau a nu fi...,,moratoriu"! Se amână plata datoriilor şi noi nu ştim???

 Pe toate canalele tv, se discuta despre ,,moratoriul" propus de preşedinte parlamentarilor azi. Înţeleg că le propusese un armistiţiu de 45 de zile în interes naţional!

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/presedintele-jucator-cere-moratoriu-in-batalia-politica-205234.htmlPreşedintele-jucător cere moratoriu în bătălia politică

,,Drumul pe care se va merge rămâne la latitudinea dumneavoastră. România poate merge spre mai bine sau poate merge spre mai rău", s-a adresat el deopotrivă partidelor de la putere, dar şi celor din opoziţie ai cărei reprezentanţi nu se aflau însă în sală. „Nici o altă soluţie decât un moratoriu nu este viabilă", a declarat el, cerând încetarea bătăliei politice „pe termen limitat" pentru „deblocarea activităţii celor două Camere ale Parlamentului."
Opoziţia nu se lasă mai prejos:
"Există toată deschiderea pentru acest tip de moratoriu, dar preşedintele trebuie să fie de acord cu un moratoriu pentru stoparea corupţiei în România. Discursul domnului Băsescu că tot ce e rău în România e din cauza Opoziţiei e pueril. Mesajul preşedintelui a fost către un moratoriu, nu către o amnistie pentru cei care s-a dovedit că fură, trebuie să fie de acord cu un moratoriu pentru stoparea corupţiei în România", a adăugat Ponta. ( Sursa: Gândul)
Şi dă-i şi luptă, şi dă-i şi luptă cu... limba română!
Caut sensul termenului şi... iată ce găsesc:
MORATÓRIU, -IE, moratorii, s.n., adj. 1. S.n. Amânare pe o anumită perioadă a plății datoriilor unui debitor, acordată de o instanță judecătorească înainte sau după ajungerea lui în stare de faliment; amânare a plății datoriilor publice și particulare scadente, stabilită prin lege, pe un anumit timp. 2. Adj. Care ține de moratoriu (1), privitor la un moratoriu; care acordă un termen de plată (amânat). ♢ Dobânzi moratorii = dobânzile pe care urmează să le plătească cineva de la data acordării moratoriului până la achitarea datoriilor. Daune moratorii = despăgubiri care se acordă creditorului în caz de întârziere de plată a unei obligații și care se calculează din momentul trimiterii somației. – Din it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium.
moratóriu adj. m., f. moratórie; pl. m. și f. moratórii
moratóriu s. n. [-riu pron. -riu ], pl. moratórii
MORATÓR//IU1 ~ie (~ii) Care acordă un termen de plată (amânat). /<it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium
MORATÓR//IU2 ~ii n. Suspendare a plății datoriilor publice sau particulare, scadente printr-o dispoziție guvernamentală, pentru o perioadă anumită (război, crize economice, calamități naturale etc.). /<it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium
MORATÓRIU s.n. (În economia capitalistă) Amânare de plată a datoriilor unui debitor, acordată de instanțele judecătorești înainte sau după declararea lui în stare de faliment; amânare cu caracter general a plății datoriilor publice sau particulare, acordată prin lege. ♦ Amânare legală a executării obligațiilor financiare internaționale determinată de o situație excepțională (război, calamitate, criză economică etc.). [Pron. -riu. / < germ. Moratorium, cf. fr., lat. moratorium].
MORATÓRIU, -IE adj. Care acordă un termen de plată; în legătură cu un moratoriu. ♢ Dobânzi moratorii = dobânzi socotite de la data acordării moratoriului până la achitarea datoriilor; daune moratorii = despăgubiri care se acordă în caz de întârziere de plată a unei obligații și care se calculează din momentul trimiterii somației. [Pron. -riu. / cf. fr. moratoire, lat. moratorius].
MORATÓRIU, -IE I. adj. referitor la un moratoriu (II); care acordă un termen de plată. o dobânzi ~ i = dobânzi socotite de la data acordării moratoriului până la achitarea datoriilor; daune ~ i = despăgubiri care se acordă în caz de întârziere de plată a unei obligații. II. s. n. (jur.) dispoziție legală care suspendă provizoriu executarea unor obligații contractuale sau legale, stabilind diverse amânări; amânare de către stat în situații excepționale a stingerii datoriilor externe sau interne. (< it. moratoriu, germ. Moratorium, lat. moratorium
  După ce am consultat şi dicţionarele pe care le am în casă, m-am întrebat ce vor fi vrând să spună? Doamne, ce să mai înţelegem? Îmi amintesc de conu` Leonida al lui Caragiale care-i explica soţiei sale cum va fi când se va da legea de ,,murături"!  Cum nu vii tu, coane Iancule, să le mai dedici o comedie????????
NOTA BENE!
Adancind cercetarea, am aflat ca in engleza exista un sens doi care ar permite totusi utilizarea termenului ,,moratoriu" in contextul analizat mai sus. 2. A suspension of an ongoing or planned activity
- o suspendare a unei activitati in desfasurare sau planificata
2. an agreed suspension of activity
- o suspendare a activitatii decisa de comun acord
Pentru conformitate, puteti verifica aici:
http://www.thefreedictionary.com/moratorium
Astfel, ne aflam in fata unei evolutii de sens a termenului care nu a fost inca prinsa in dictionarele consultate de mine, dar va fi probabil in urmatoarele editii.
Limba e un fenomen viu, astfel ca isi creeaza, prin vorbitorii sai, noi si noi cai de expresie. De multe ori, ceea ce e greseala la un moment dat, ulterior devine norma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.