miercuri, 12 iunie 2013

Un pleonasm de care aproape uitasem: ,,averse torențiale”...

După o campanie susținută în unele emisiuni radio și Tv privitoare la exprimarea corectă (pe vremea când mai existau astfel de emisiuni) și în școli în cadrul orelor de limba și literatura română, părea să fie pe cale de dispariție exprimarea pleonastică ,,averse torențiale”.
De câtăva vreme, însă, a revenit în forță în buletinele meteo difuzate la radio, la tv sau în postările de pe paginile de facebook ale diverselor mijloace de informare în masă. Îmi venea să scriu, pardon, ,,deformare în masă”. Tocmai am citit atenționarea de cod galben pentru perioada următoare... Iată cum se prezintă:
,, Începând din a doua parte a nopţii de miercuri spre joi şi până la ora 23 a zilei de joi, 13 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum şi în sudul şi estul Transilvaniei. În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în a doua parte a zilei de joi şi la începutul nopţii. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 50 l/mp.”
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/codul-galben-de-ploi-torentiale-se-prelungeste-vezi-zonele-afectate_84155.html#ixzz2W1Sx8Rso

Un alt site, o altă utilizare pleonastică, spre a confirma inventivitatea lingvistică a ,,stricătorilor de limbă”:
,,COD PORTOCALIU

Intre orele : 18.40 si 20.10
In zona : jud. Bacău: estul, centrul şi sudul judeţului, inclusiv municipiul Bacău, Oneşti
Se vor semnala : grindină de dimensiuni medii şi mari, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse care pot avea caracter torenţial, cu cantităţi de apă ce pot atinge şi depăşi 30..35 l/mp. Observaţii: sistemul se deplasează de la E la V, cu o viteză medie de 28 km/h.”

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cod-galben-de-ploi-torentiale-grindina-si-vijelie_1202874.html#ixzz2W1Vv2B74
Răspunsul e la un click distanță:

AVÉRSĂ, averse, s. f. Ploaie torențială de scurtă durată. – Din fr. averse.
Sursa: DEX '98 (1998)
Dacă aversa e o ploaie torențială de scurtă durată, atunci de ce trebuie să-i mai adăugăm determinanți precum ,,torențial” , ,,de ploaie” sau ,, care poate avea caracter torențial”???


Și exemplele pot continua. Dincolo de importanța știrilor, de utilitatea lor pentru existența a milioane de români, rămâne totuși tristețea că nu mai contează și corectitudinea exprimării... Îmi vine să declar ,,cod roșu” pentru pericolul de a inunda limba română cu șabloane ilogice de exprimare, dar cui îi mai pasă de acest fenomen? Ce contează că ne batem joc de patria în care ne-am născut? ,,Limba română e patria mea”, spunea Nichita Stănescu...

Un comentariu:

  1. Același fenomen atmosferic, aceeași problemă a bravilor absolvenți de bacalaureat, facultate și, eventual, de vreo câteva programe de studii postuniversitare, că, nu?, diplomele să curgă... 10 iulie 2014: ,,Vor fi averse cu caracter torenţial,(...)” (http://adevarul.ro/news/societate/cod-galben-ploi-torentiale-vineri-mai-multe-judete-tarii-1_53be3c010d133766a84b8e9a/index.html)

    Citeste mai mult: adev.ro/n8hkb3
    AVÉRSĂ, averse, s. f. Ploaie torențială de scurtă durată. – Din fr. averse.
    Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

    Corect:,, Vor fi ploi ce vor avea caracter torențial/ Vor fi averse...”

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.