duminică, 23 octombrie 2011

Spectacol de teatru: De la Alecsandri la ,,Grotesque" cu trupa Teatrului de Joacă din Piatra- Neamţ

Echipa Teatrului de Joacă din cadrul Bibliotecii „G.T. Kirileanu” a prezentat joi, 20 octombrie 2011, la Sala Sindicatelor din Râmnicu- Vâlcea, spectacolul „Grotesque”. Pornind de la celebrele „Cânticele comice” ale lui Vasile Alecsandri, omul de teatru Gheorghe Hibovski a elaborat un scenariu care, periat de arhaismele, regionalismele şi franţuzismele epocii şi condimentat cu trimiteri la realităţile contemporane, încearcă să ilustreze şi să satirizeze vremurile în care trăim. Prin „Grotesque” se urmăreşte nu doar înlesnirea accesului la clasicii dramaturgiei române, mai ales pentru generaţia tânără, ci şi, după vârstă sau caz, descoperirea ori redescoperirea farmecului dramaturgiei lui Alecsandri.


Am descoperit o actriţă mare, Maria Hibovski, într-un spectacol antrenant, interactiv, cu multe momente de mare sensibilitate, a căror semnificaţie, din păcate, nu cred că a fost receptată de publicul numeros şi, mai ales, gălăgios, ca să nu spun mai mult, format din elevi de gimnaziu şi de liceu de la mai multe şcoli din oraş. Ce veţi fi învăţat voi, elevii mei, din această experienţă nu ştiu, poate voi afla în zilele următoare. Un lucru e cert: mulţi dintre semenii noştri, fie ei copii, adolescenţi şi chiar maturi sunt aşa cum i-aţi văzut şi auzit pe aceia care au confundat sala de teatru cu un stadion!!!!!!!
Dar... să lăsăm asta. Sunt convinsă că au fost multe secvenţe din spectacol care v-au plăcut, cum ar fi recitarea baladei populare ,,Mioriţa" în germană, engleză, maghiară, rusă, franceză, în paralel cu şoptirea versurilor în limba română. Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea traduce ,,Mioriţa"! Da, dar nu mai e aceeaşi baladă, nu mai are nimic din farmecul ei originar. Concluzia vine de la sine: ca şi cuvântul ,,dor", ,,Mioriţa" e intraductibilă. Iar interpretarea finalului baladei de către Maria Hibovski a fost magistrală!

Imagini din spectacol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.