joi, 13 ianuarie 2011

Angelologie

Stefania ma intreaba intr-un mail:
Am de tradus un text despre angelologie si nu stiu sigur daca cei care lucreaza in acest domeniu se numesc angelologi. Nu reusesc sa gasesc in Dex-ul on-line aceasta varianta, ceea ce ma face sa cred ca este una gresita, asa ca va rog sa imi spuneti cum este corect.

Buna, Stefania!

,,Angelologie" e forma corecta in DOOM, cu sensul din DEXI de ,,ramura a dogmaticii care trateaza despre ingeri".
Termenul ,,angelolog" nu exista nici in DOOM , nici in DEXI. Prin deductie ar fi corect, daca avem in vedere similitudinea cu ,, geologie"- ,,geolog" etc. si sensul elementelor savante ,,angelo-"= inger si ,,-log" =specialist. Nefiind prezent in DOOM, am putea sa-l evitam.
In schimb exista ,,angelolatru"=persoana care practica ,,angelolatria" si ,,angelolatrie"=adorarea ingerilor ( din ,,angelo-"=inger si ,,-latrie"=cult, venerare).
Nu stiu care e sensul contextual, tu trebuie sa gasesti echivalentul, oricum la noi nu cred ca exista persoane care se ocupa numai cu studiul ingerilor, asa ca neincluderea in DOOM a termenului ,,angelolog" poate fi determinata de acest aspect. Cred ca la noi teologii sunt cei care abordeaza domeniul, desi acum imi amintesc de eseul lui Andrei Plesu ,,Despre ingeri". Dar el e filosof. Dar...nu: ramura a dogmaticii, deci e zona teologiei! Intre teologi, exista probabil specializari si atunci poti spune ,,angelolog."